HEKSENBEZEM/HEKSENBOOM
Door: Oskar
Blijf op de hoogte en volg Pita en Oskar
17 Mei 2007 | Nederland, Zoetermeer
Kreeg daarover ook nog, toen dit toevallig ter sprake kwam, van mijn fysiotherapeut een hele beschouwing over het fenomeen Heksenbezem. En: op de gang vlak voor de deur naar zijn behandelkamer, daar heeft hij zowaar zo’n heksembezem.
Daarenboven vond ik ook nog iets over een Heksenboom. Bestaat dus ook!
Kan niet op!
HEKSENBEZEM
Een heksenbezem is een vorm van woekering, waarbij uit een enkele groeitop zich een grote hoeveelheid groeitoppen ontwikkelt. De ziekte komt in verscheidene plantensoorten voor en kan veroorzaakt worden door een aantal verschillende organismen.
Meestal zijn dat Mycoplasma's, soms schimmels.
In Nederland zijn heksenbezems vaak in berkenbomen (Betula pendula) te zien, waarbij de plant in een enkele tak een groot aantal zijtakjes maakt, zodat met name in de herfst en de winter een opvallende dichtere structuur in het silhouet van de boom te zien is. De afwijking wordt veroorzaakt door een schimmel, Taphrina betulina (synononiem:Exoascus betulini).
Men zou de ziekte bij oppervlakkige beschouwing voor een vogelnest kunnen houden. Aangetaste bomen kunnen van 1 tot soms tientallen aangedane takken hebben. Heksenbezems komen ook bij vele andere planten voor en kunnen door verschillende soorten verwekkers worden veroorzaakt.
Volgens Indonesisch geloof houdt een heksenbezem bij de deur kwade geesten en kwaadwillenden buiten.
De Gemeente Den Haag (ook daar vond ik iets) schrijft bij “Ziekten en Plagen”:
Kenmerken:
In de kroon van berken zie je een soort bezem groeien. Deze groei wordt veroorzaakt door slapende knoppen die uitlopen, omdat ze geactiveerd worden door de schimmelaantasting. Het aantal heksenbezems per boom kan variëren van één of enkele tot tientallen.
Vatbare bomen:
Deze aandoening zien we vooral bij berken, maar kan ook bij andere boomsoorten voorkomen.
Maatregelen:
Het effect van heksenbezems op de groei en conditie van de berk is gering.
Er is geen bestrijding nodig.
Bijzonderheden:
Bij het kweken van bepaalde siergewassen wordt gebruik gemaakt van de heksenbezems. De korte, gedrongen groei levert struiken op die als een miniatuur-variëteit worden verkocht.
En nu dan de
HEKSENBOOM
De Heksenboom is de bekendste boom in het Sint Anthonisbos (de Staatsbossen in Sint Anthonis). Deze boom bestaat uit onnatuurlijke vergroeiingen die in de loop der jaren zijn ontstaan door het stuifzand. Grote delen van de boom zijn door de zandverstuivingen onder de grond komen te zitten.
Vroeger werden er verschillende fabels over deze boom verteld. De heksen zouden er bij elkaar komen. Tegenwoordig is het nog maar een toeristische attractie.
Ook is het nabijgelegen pannenkoekenhuis bij camping De Ullingse Bergen naar de Heksenboom vernoemd.
Het gaat niet goed met de oude boom. Grote delen zijn aan het verdorren en afsterven.
17 Mei 2007 - 15:32
Kitty Koning-Klasen:
woont jouw fysiotherapeut in Den Haag en doet hij ook accupunctuur? -
18 Mei 2007 - 06:30
Sonnyboy:
Bij het wandelen door het bos zal ik de berken eens beter bekijken en zien of ik een bezempje kan vinden en wellicht een marretak! -
18 Mei 2007 - 19:51
Oskar:
Zowel berken als populieren s.v.p. in de gaten houden. Allebei zijn zij bereid gastheer te zijn voor 't een of 't ander.
Ik hoef niet zo nodig daar boven te zweven... geef mij maar mijn glaasje "kouwe thee" !!!
:) ;) ;)