2008 0523-0615 VAKANTIE - SÉRIGNAN
Door: Oskar
Blijf op de hoogte en volg Pita en Oskar
24 Juli 2008 | Frankrijk, Sérignan
was dit jaar wel zeer gevarieerd...
èn was de temperatuur veelal te laag
èn bleef de Tramontane maar waaien, helaas.
Onze eerste week?
Een en al nattigheid,
de tweede week gevarieerd,
de derde veel beter, zonniger, bijna als vanouds.
Veel nattigheid. Dat hebben wij in het (verre) verleden, toen wij nog met de tent op stap gingen, daar ook best gehad.
Moest toen bijvoorbeeld op het laatste moment nog iets in het stadje halen. Reed zo snel mogelijk heen en weer, kwam fluks terug op onze stek, vond ik Pita aan de tentstangen hangend in gevecht met een meer dan stevige wind die in vlagen probeerde de tent mee te nemen. Géén gezicht, gauw geholpen.. na uitgelachen te zijn.
Zowel onze heen- als terugreis verliepen goed. Weinig regen. Heengaande een beetje rond Lyon (gebruikelijk). Teruggaande eigenlijk niet noemenswaard, wel veelal bewolkt. En winderig, het eerste stuk vooral.
Vrijdag heengaande iets voorbij Lyon in Hotel Ibis - St. Rambert d’Albon overnacht, wijntje, dinertje, lekker geslapen, zaterdagochtend goed ontbijt en op ons gemak verder. Boodschappen gedaan, langs de cave geweest en ingecheckt. Dat kon gelukkig wat eerder, de officiële tijd is vanaf 17 00 uur. Auto uitgeladen en alles binnen zo’n beetje weggezet.
Steeds droog gebleven, maar nauwelijks waren wij klaar of het begon te regenen! En was die eerste, natte week begonnen. Met stortbuien, rukwinden, ’s nachts uitbundig onweer rondom ons, nauwelijks zichtbaar, zo’n dik wolkendek was er terwijl regen en hagel voortdurend op ons dak kletterden.
Pita’s verjaardag met rose champie gevierd.
Tussen de buien door toch gelegenheid gehad op z’n Frans te snoeien met van verre buur geleende snoeizaag en takkenschaar: nauwelijks zon en dan nog een heel bladerdak boven je hoofd, dat gaat toch niet!
En een Franse verderop-buur parkeerde zijn wagen op een lege stek tegenover hem. Wagen weggezakt in de modder. Eruit gesleept door de vuilniswagen.
Zo langzamerhand weer droog genoeg om op de fiets te klimmen, in de omgeving, naar de markt in Sérignan, de verse beschildering van de pomphuisjes onderweg bewonderd.
En zo maar van het zonnetje genoten en van die prachtige sterrenhemel, als het ’s nachts niet (te) bewolkt was.
Natuurlijk op en langs het strand geweest. Heerlijk die zon.
In onze laatste week werd er hard gewerkt aan de strandtent.
Wrakhout en zo? Heel wat aangespoeld, dat wordt al wat jaartjes regelmatig opgeruimd, tegen het duin verzameld en later weggehaald.
Netty en Freek zaten op een gegeven moment weer nabij Agde, opgezocht, ook enkele malen gezellig samen uit eten geweest, in Agde zelf, in Vias en in Valras Plage waar die vrijdag markt was, daar dus eerst even rondgestruind.
(Het restaurant in Vias – Le Vieux Logis – is zeer stijlvol en erg oud. Het was eens de residentie van de bisschoppen van Agde. Het is het oudste gebouw van Vias, is geheel intact en stamt uit de 12e tot de 15e eeuw. De grote, manshoge schouw geeft toegang tot een tunnel die Noordwaarts loopt. De treden van de spiraaltrap in het torentje zijn ieder uit één stuk gehouwen.)
Ging een keer kijken wanneer “Lily Passeur” – het veerbootje naar de overkant van de Orb (Valras Plage) – weer zou gaan varen. Nou, de aanlegplaats was zowat gesloopt, een bulldozer was bezig een hele lap grond af te vlakken, vermoedelijk om meer autootjes van strandgangers een plek te kunnen geven, verderop lagen grote stalen pijpstukken terwijl een sleepbootje een platform waarop gewerkt werd, op zijn plek hield.
Onderweg daarheen stuurde ik mijn fiets natuurlijk keurig de bochten door, maarrrr... dat deed een haastige Franse strandganger niet, lette niet op en... belandde met zijn voiture in de sloot langs de weg!
Hoop dat de inzittenden er met de schrik van afkwamen.
De weg naar huis? Eigenlijk geen problemen. In Luxemburg een half uur vertraging. Wegwerkzaamheden vanaf de grens.
Tjoeke-tjoeke-tjoeke, wèl langzaam, niet of nauwelijks stilgestaan.
Toch maar weer doorgereden naar huis. En heerlijk geslapen!
24 Juli 2008 - 10:41
Sonnyboy:
Daddio!
live natuurlijk al gehoord, maar nu met plaatjes erbij, leuk!
:-) Sonnyboy -
24 Juli 2008 - 11:05
Ikke:
Supersnel hoor.
Ben net klaar met nakijken, prog is redelijk snel, maar voor je gevoel...
;) -
24 Juli 2008 - 12:04
Bar:
Ziet er erg gezellig uit!
Kralen hangen weer prachtig.
Liefs en kus, -
24 Juli 2008 - 12:06
"(A_A)":
Nog hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag Pita. Nog veel gelukkige jaren samen toegewenst. Mooie foto's en wat een gezellige vakantie! Niets in WEER gemist want in Nederland scheen de zon ook bijna niet -
25 Juli 2008 - 08:35
Tjoe:
Leuk hoor al die leuke foto's...
... Ben net terug van Jakarta en midden Java en een bezoek aan de Baduys in Banten. Een hele belevenis.
Salam,
Tjoe/Jane