BONSAI
Door: Oskar
Blijf op de hoogte en volg Pita en Oskar
10 September 2006 | Nederland, Zoetermeer
Er was uiteraard van alles te vertellen; ook de inwendige mens werd niet vergeten, je kent dat wel, wat knabbels bij de babbels, besproeid met een aangenaam drankje. Daarna een lang-niet-gegeten, eenvoudige, maar overheerlijke macaroni-schotel. Goed bedacht.
Ook een reden voor het bezoekje was het terugbrengen van Dick’s bonsaiboompjes, had ik die dikke week voor gezorgd. En ze hebben het gelukkig weer overleefd. En die boompjes brachten mij op het idee eens te overdenken wat ik alzo van de bonsai weet. Dat blijkt niet zo erg veel te zijn. Erg toch. Maar met het internet tot je beschikking ook weer niet zo erg. Even neuzen en je weet opeens een heleboel meer. Typ het woord bonsai maar in en laat zoeken.
Krijg je meteen een waslijst aan "links", als je die volgt, kom je bij een zeer interessante “The Bonsai Guide” of bij de site van de Nederlandse Bonsai Vereniging die in 1972 werd opgericht n.a.v. die prachtige Japanse inzending tijdens de Floriade.
Zoals zo heel veel zaken heeft de bonsai zijn oorsprong in China, in de 13de eeuw overgewaaid naar Japan, daar maakte men er een ware, hoogstaande cultus van.
Je probeert de natuurlijke boomvormen in het klein te evenaren in een samenspel tussen het boompje, de pot en de bodembedekking. De bonsai-kweek is van oorsprong een cultuur die net zoals de gewone bomen buiten thuishoort. Zowat elke boomsoort is hiervoor geschikt (wist ik niet), er zijn ook (sub)tropische soorten om binnenshuis te houden, dat vraagt weer een andere zorg.
Ga naar http://www.bonsaivereniging.nl/index2.htm , daar verwoordt men het beter en uitvoeriger dan ik het gedaan heb. Overigens, ik had ook gewoon een kopie kunnen maken van een heel stuk en als "mijn" verhaal presenteren, is heel erg in tegenwoordig...
11 September 2006 - 05:52
Oet:
Heb al vaak bijna een bonsai boompje gekocht, maar denk elke keer: dat zal wel veel onderhoud vergen. Maar ik zal eens op zo een site gaan kijken, want zo'n klein boompje en de bijbehorende miningereedschappen en mooie schalen zien er zeer verleidelijk uit. Op de Ceintuurbaan in Amsterdam (bijna bij de Amstel, tegenover Tabitha het bejaardentehuis) zit ook een bonsai winkeltje. Heel vaak langs gereden en al het mini-groen bekeken.
:-) Oet -
17 Oktober 2006 - 22:37
Adriaan:
Hallo
Kom hier toevallig aanwaaien. Interessant, ik ga die link eens volgen.
Mvrgr
Adriaan